окт. 11, 2021
Защо брюкселският щраус си заравя главата в пясъка?

Днешните демони на Европа са енергията и енергетиката

Светослав Бенчев           

Щраусът е любопитно животно. Eдро и не особено красиво. Римляните казват, че за да избегне опасността си заравя главата в пясъка, което ни води до извода и че не е особено умно. Всъщност римляните не са разбрали добре. Заравянето на главата се прави или за подобряване на храносмилането или за да чуе опасността чрез земните вибрации.

            Европейския съюз много прилича на щраус. Голяма, наедряла, не особено красива организация ( особено, ако се загледате в архитектурния стил на административните сгради на ЕС) на тънки крака. 

            Въпросът е защо си заравя главата в пясъка? От глупост или някакви вибрации иска да усети? 

            Енергийната криза започва да удря Европа там където е най-уязвима – индустрията  и гражданите. Цените на енергийните ресурси удрят рекорди, зимата се очертава студена според метеорологичните прогнози, сметките на бизнеса и потребителите ще растат главоломно. Всички експерти обясняват защо това се случва, а именно поради политиката на изваждане на балансиращите енергийната система мощности, опериращи на въглища и поетапното изключване на ядрени мощности в Германия, които не мога да се компенсират от паро-газовите централи и ВЕИ. Както и на невъзможността бодрата смяна в енергетиката –ветрогенератори и фотоволтаици, да осигурят нужното постоянство на доставките. Същевременно представители на Европейската комисия обясняват как кризата се дължи на факта, че всички мощности на фосилни горива още не са приключили дейността си и как ако Европа бе разчитала вече само на възобновяеми източници въобще е нямало да се стигне дотук. Отделно се предлага нов пакет от мерки и в транспортния сектор, който след две години ще създаде нова криза. Защото е хубаво тъкмо като излезем след две години (макар и това да е оптимистична прогноза) от тази с природния газ и електроенергията,  да влезем в друга, свързана с цените на логистиката и мобилността. 

            ЕК не иска и да чува за общи мерки срещу сегашните цени на природния газ. Няколко държави в блока предложиха общи поръчки и доставки на суровината, за да се гарантират по-добри цени, а и за да могат да тежат повече в преговорите с доставчиците. Хърватия без да е особено голяма държава се договори с Газпром за цени от 300 долара на 1000м3. Цената на свободния пазар, дори след изявленията на руския президент, че под условия ще се увеличат доставките към ЕС, бе около 1300 долара…Нека за момент си представим, че всички държави в съюза поискат обща оферта от Русия, САЩ, африканските доставчици. Дали няма да получим по-добри търговски параметри?

Вместо усилията на ЕК да са в тази посока, предпочитанията на брюкселските бюрократи са в друга – подпомагане на индустрия и потребители, както държавите-членки решат независимо за своя пазар. Дори се чу одобрение с половин уста за национални мерки, нарушаващи принципите на търговията, а именно едностранни забрани за износ на енергия. Всичко това ще създаде най-вече неравнопоставеност в съюза. На първо място, очевидно е, че по-богатите държави ще могат да подпомогнат с повече ресурс засегнатите хора и бизнеси. Просто имат повече възможности. С всички последствия за конкурентоспособността на по-бедните. Колкото до обикновените граждани, особено енергийно бедните домакинства – на Запад няма да им достигат стотина евро да и платят сметката, а на Изток ще си стоят на студено, както са си свикнали.

Второто предложение към ЕК, подкрепено от източните държави, е да се намалят и замразят квотите емисии за въглищните централи, докато кризата се овладее. Но комисията явно е толкова против подобно решение, че дори не намери за нужно да го коментира. 

            И тук се връщам към въпросът за щрауса.  

Дали наистина от Брюксел си затварят очите за това, което се случва, просто докато бурята отмине, за да продължат своята зелена политика без задръжки и без да поемат отговорност за ситуацията (създадена в голяма степен от европейските политики), прехвърляйки отговорността за командването на кораба на националния капитан на всяка спасителна лодка. Това ще доведе до още по-голямо недоверие на европейците към ЕС и ще даде почва за развихрянето на националистически настроения, нещо което винаги се случва по време на криза – индивидът разчита на семейството си и на държавата си. Това ще разклати още повече една иначе много полезна за всички международна структура, без която европейците едва ли ще са проспериращ континент.  Ако е така, то брюкселският щраус наистина е доста глупава птица и грешката на римляните в случая е вярна. 

Още повече, ако бездействието се дължи на факта, че описаните мерки ще проработят и веднага ще лъсне простата истина, а именно че въглищата и фосилните горива (при правилно, екологично и недоктринирано управление на ресурса) осигуряват по-евтина и по-сигурна енергия от възобновяемите източници. Въпреки изявленията на Франс Тимерманс, че ВЕИ енергията е с постоянна цена и най-евтина, фактите говорят друго. Държавата в ЕС с най-ниска цена на електроенергията е Полша. Миксът на Полша е съставен от почти 80% въглищни централи. И всичко това при изключително високите цена на квотите СО2 емисии. Но в крайна сметка, същият чиновник преди време сподели, че скъпо или не, фосилните горива нямат бъдеще и каквото и да им се иска на някои държави и колкото и да струва, то няма да се случи, защото е решено и трябва да се гледа напред към нови технологии. С други думи щете или не щете, правите каквото е необходимо и то ще бъде унифицирано, независимо какво е във ваш интерес. От Запад до Изток едно и също. Дали пък не са прави експертите, които казват, че щраусът си заравя главата, за да храносмила по-добре? Тук само ще припомня, че една доста по-голяма и хищна птица – СССР, не можа да смели Полша, Унгария, Чехия, а и  целия източен блок. В този смисъл процесът ще е доста болезнен за брюкселските администратори. 

И накрая може би щраусът си е заровил главата, за да чуе опасността. Надявам се, аз лично, това да е причината. Нека да си спомним, че ЕС е възникнал като Европейска общност на въглищата и стоманата. Индустриално-енергиен икономически съюз за споделяне на ресурси. Основата на ЕС. В конфликтите между Франция и Германия в миналото са били за контрола на Рурския басейн – източник на евтина енергия. Въглищна. Демоните на Европа са заключени в енергията и енергетиката. Силно се надявам, че ЕК ще чуе опасността, която кризата създава за съюза. Необходими са смели и бързи решения, които да регулират ситуацията. Нужни са действия, в които няма доктрина, политическа коректност и политиканстване. А именно: 

-премахване и замразяване на квотите емисии СО2 за въглищните централи до овладяване на кризата

-общи преговори с доставчиците на природен газ

-спешни инвестиции в газопреносната мрежа и истински общ пазар на природен газ.

-потвърждаване на природния газ и ядрената енергетика като преходни горива към зелена енергия с хоризонт поне 50 години и утвърждаването им като балансиращи мощности. 

-запазване на въглищните централи като студен резерв за извънредни ситуации – икономически и природни феномени

-замразяване на зелената сделка и правилата, касаещи фосилните горива….

Не съм оптимист, че тези решения ще бъдат чути, а причините са множество и те са политически, а не експертни. А и все пак щраусът е с едро тяло и малка, несъразмерна за тялото му глава. Няма нищо общо с интелекта на свободните и реещите се във въздуха орли….

More Details

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *