окт. 31, 2022
„Енергийна бедност“ не е равнозначна на ниски доходи

Пак протакаме с мерките и шокът от либерализирането на пазара на ток за бита ще е голям

Светослав Бенчев

Около поредните изисквания към страната ни, свързани с прословутия План за възстановяване и устойчивост, кой ли не започна да се упражнява на тема „енергийна бедност“. За какво всъщност става въпрос? 

         Преди да отговорим малко предистория.

         България от години държи електроенергията за потребителите на изкуствено ниски регулирани цени. Несъответствието между тях и свободния пазар се увеличава значително в последно време и заради непрекъснато растящите цени на енергоносителите. На този фон България е приела до 2025 г. битовите потребители да излязат на свободния пазар. Години наред проблемът беше замитан под килима и всеки политик прехвърляше въпроса напред във времето. Докато неизбежното не се случи и спазването на това европейско изискване не бе обвързано с предоставянето на европейски средства. Подход, използван от Европейската комисия, особено към държави с висок праг на поносимост към такива действия, каквато е България. Сега всички следващи управляващи ще търсят метод да омекотят шока, който ще е голям, и действията по този въпрос вече започнаха, като служебното правителство предложи разделяне на тарифата при консумацията на електроенергия. Идеята бе да се въведе праг на консумация, над който няма да се прилага регулираната цена, а по-висока или дори тази на свободния пазар. Нещо, което трябваше да се случи много отдавна, когато разликите не бяха колосални. Но нито едно правителство не намери смелост да пипне тази изключително чувствителна за домакинствата тема. Впоследствие стана ясно, че и това служебно правителство бие отбой. До края на 2025 г. няма много време и шокът ще е голям.

         Сега да се върнем на енергийната бедност. Юридическото дефиниране на тази формулировка се привижда като панацея за поскъпването на тока и излизането на домакинствата на свободния пазар. Чадър, щит и светло бъдеще. Според много експерти, политици и други анализатори чрез просто подпомагане на енергийно бедните, по доходен критерий, с обществен финасов ресурс, болката от цените ще бъде смекчена и плавно нещата ще се насочат в правилната посока, като се даде възможност на тези хора с ограничени парични средства да се платят част от сметките. Или ако не това, то поне ще им се даде възможност да оцелеят. 

         Всъщност няма нищо по-грешно от това разсъждение. 

         Когато хората чуят „енергийна бедност“, вероятно си представят потребители, които не могат да си платят сметките за отопление или за които тези разходи представляват сериозен процент от домакинския бюджет. И ако масово за гражданите подобно тълкуване е нормално, то за експертите и политиците това е доста неприемливо. Какво всъщност е енергийната бедност тогава? 

         Енергийната бедност не е дефинирана на европейско ниво. Няма и как защото разликите в развитието на отделните държави в ЕС са големи. Все пак съществуват някои общоприети критерии, които очертават параметрите. И да, донякъде финансовото състояние на домакинството има значение дали ще попадне в дефиницията, но това е само един от факторите за енергийната бедност. Цялостно тя е обвързана и с други два, а именно състоянието на сградния фонд и неговата енергийна ефективност, както и цените на енергийните ресурси. Други допълнителни елементи са личната заинтересованост на домакинствата да намалят консумацията си на енергия, температурното усещане за топлина, което е субективно, уредите, използвани за охлаждане и отопление, здравословното състояние на хората, ако те са чувствителни към температурни амплитуди, други уязвими групи- инвалиди, пенсионери, студенти и др. Или най-общо казано енергийната бедност не е единствено свързана с липсата на финансови ресурси. Обобщено – домакинството е енергийно бедно, когато не може да осигури адекватно отопление или охлаждане на мястото, където живее. Така например, семейство с добри доходи, но живеещо в нает апартамент, което не би инвестирало в енергийна ефективност, намаляващо консумацията на енергия в чуждия имот, също може да бъде енергийно бедно. Както и собственика на пет луксозни автомобила, който използва калорифери, за да отоплява гаража си. Освен това, енергийната бедност по тази дефиниция може да е променлив феномен, тъй като увеличаващите се цени на енергоносителите могат да засегнат дори средната, която няма енергийно ефективно жилище. 

         Обяснявам всичко това, за да се изясни, че според европейските идеи за енергийна бедност раздаването на пари на калпак, пък било и според доходен критерий не е решение. И то не може да се случи. А българските власти и експерти май клонят в тази посока. Надявам се да не е така, защото това отново ще създаде поредна бомба със закъснител в енергийния сектор. 

         Какво трябва да се направи?

         Институциите спешно трябва да разработят адекватна  дефиниция за енергийна бедност, която да отговаря на европейското разбиране. Тя трябва да отчита множество фактори – уязвими групи, състояние на сградния фонд, енергийна ефективност на продаваните в страната електроуреди, уязвими групи с оглед възраст и семейно положение, а не само обикновения подоходен критерии. Така например във Франция цели групи се водят за уязвими – пенсионери, студенти, семейства с един родител. Но помощта за тях винаги е обвързана със задължение за самоучастие и промени, свързани с подобряване на енергийния интензитет. Със сигурност ще бъде болезнено, най-вече за най-бедните слоеве на населението, тъй като простото компенсиране на разходите за отопление не може да бъде вече решение. Но това е резултат от многогодишното нищоправене в сектора и бавенето на мерки в периоди, които бяха много по-подходящи от днешната икономическа криза. Нещо повече, европейска директива от 2019 г. налага излизането на битовите потребители на свободния пазар, като за това нещо се знаеше поне година по-рано. Дали това е правилното решение е тема за цялостна дисертация в енергийната сфера.

         Необходимо е веднага  поне да се изработи бързо една работеща дефиниция, която да даде начало на процеса по намаляването на енергийната бедност. А с нея и цялостно да започне процес по реално намаляване на потребяваната енергия чрез публични и частни инвестиции. А това означава саниране, нови енергоефективни уреди, кампании за промяна на начините на консумация, санкции за домакинствата, които разхищават енергия. Проблемът е, че се изпусна момента това да се случи с възможно най-малко разходи за домакинствата, особено с оглед настоящата ситуация -при бюджетен дефицит и висока инфлация. Това със сигурност ще допринесе за по-тежкото преминаване през този етап, но колкото повече нещата се бавят толкова по-висока ще е цената.  

Има и още един важен най-вече за Европа критерий – намаляване на вредните емисии, влияещи на климата. Това означава скъпи технологии и по-високи разходи. 

         За съжаление, в България трудните решения винаги се взимат, когато са неизбежни и скъпи, а не когато е най-подходящо да се приложат – в период на растеж и сравнително стабилни приходи за домакинствата. Лошото е, че енергетиката е доста мудна система и резултатите от промените в нея не идват веднага, а изискват време. Време, което нямаме – свободният пазар идва за битовите домакинства през 2025 г. Който не може да си представи какво означава това, да попита фризьорката или хлебаря си, а парите от Плана за възстановяване и устойчивост са необходими за икономиката, а и май и за политиците…..

More Details
окт. 11, 2022
Брюксел сам създаде перфектната буря в енергийния сектор

Допълнителните такси върху печалбите на компаниите само ще задълбочат проблема

Светослав Бенчев

Европейската комисия и държавите-членки постигнаха някакъв консенсус, че петролните компании ще направят своя „солидарен принос“ към обществото, което практически се изразява в извънреден данък върху печалбите им.

         С две думи за самото задължение. То ще се налага на компании, чиито приходи са формирани над 75% от добив или рафиниране на нефт. Таксата е минимум 33% от облагаемите печалби и ще се налага в случай, че те са с 20% по-високи през 2022 г., а вече и 2023 г. (съгласно последните промени в текста) в сравнение с тези от последните четири години. Събраните средства ще се използват за подпомагане на бизнеса и домакинствата, засегнати от повишаващите се цени на енергоносителите.

         Предложението на ЕК набързо беше прието от съвета на енергийните министри, или поне принципно бе подкрепено от тях. Самата брюкселска администрация се беше и подсигурила, тъй като бе избрала за юридическо основание на проектния регламент член от Договора за функциониране на ЕС, който предполага приемане на решението с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

         Всичко дотук изглежда цветя и рози. Добрите чиновници се изправят срещу лошите петролни компании, печелещи милиарди за сметка на обикновения гражданин и като истински брюкселски Робин Худ, Урсула фон дер Лайен и други шеруудски герои раздават откраднатите пари обратно на народа. 

         Всъщност истината е много по-различна. Тези действия на ЕК показват пълната безпомощност и неадекватност на европейските чиновници. И не, войната в Украйна не е основен, а един от факторите, които ни доведоха до днешната ситуация. 

         Нека се върнем малко назад във времето, а именно по време на ценовите войни на петролния пазар между американските шистови производители от една страна и Саудитска Арабия и Руската федерация от друга. Още тогава множество анализатори, сред които и моята скромна персона, прогнозирахме, че ниските цени убиват възможностите за проучвания на нови находища, както и инвестициите в инфраструктура, което в последствие ще доведе до високи цени на петрола. Пандемията от КОВИД допълнително наля масло в огъня с още по-ниските стойности на нефта, но ефектите не можеха да се усетят, тъй като потреблението беше изключително намаляло. В същия период ЕК гордо започна да развява знамето на нулевите емисии, въглеродно неутралния свят, зелените сделки и розовите плюшени мечета, чрез което накара и без това губещите петролни компании да насочат сериозна част от малкия си инвестиционен ресурс във „възобновяеми ниско емисионни“ проекти, вместо в осигуряване на количества по-евтин петрол за континента. Много от тези проекти са далеч от практическото приложение, но струващи доста скъпо сега, в този момент. 

Друг чудесен ефект от тази ситуация беше, че една трета от рафинериите в Европейския съюз затвориха врати, тъй като бяха принудени да инвестират милиарди в различни ненужни технологии, които нямаха нищо общо с екологията, но се прокарваха под това знаме. Нещо повече, започна се и работа по премахването на двигателя с вътрешно горене от пътищата на ЕС, макар че на всички е ясно, че това не може да се случи в предлаганите от Комисията срокове. Казано по друг начин -ЕК твърдо бе решила, в период на започваща енергийна криза, обусловена от описаните фактори, да ликвидира рафиниращата си индустрия, водещ сектор в Европа. Чиновниците така и не си дадоха сметка, че в свят на нарастваща конкуренция между световните играчи и отворен глобален пазар подобно стъпка единствено унищожава европейската икономика. Нещо повече, самостоятелното отказване от доказани технологии, които продължават да се ползват от останалите ти конкуренти, е най-меко казано недалновидност, заради която комисията трябваше да преосмисли позициите си. Високите цени на енергоносителите бяха пред портите на ЕС.

         И така кризата се беше оформила в перфектна буря и тогава дойде и войната в Украйна, която превърна бурята в тайфун. И тъй като е ясно, че корабът потъва, остава единствено оркестърът да свири до последно. Именно това се случва. Паническото кресчендо зазвуча и когато стана ясно, че няма откъде да се намерят средства за подпомагане на домакинствата и бизнеса, тъй като при сриваща се икономика и растяща инфлация приходите се нулират. И така най-лесното решение беше да се вземат пари от тези, които изглеждат най-виновни в очите на хората – енергийните компании. Но никой не обели и дума кой е виновен за настоящата ситуация – и при петрола, и при електроенергията, и при природния газ. Е аз ще го кажа – виновни са политиците, а не индустрията, която сега ще плаща за грешките им.

         Сегашното решение за изземване на печалбите на енергийните компании отново ще създаде проблеми в бъдеще време, които ще влияят негативно на икономиката на ЕС. И то при всеки сценарий. Ако ЕК продължи с безумната си политика за нулеви емисии и въвеждане на „въглеродно неутрални технологии“ в близките 20 години, необходимите финансови ресурси ще трябва да се осигурят предимно от европейските енергийни компании. А те няма да ги имат и това няма да им позволи да създадат и разработят нови технологии. Това означава закупуването им или от САЩ или от нашите търговски партньори с неясен статут – Китай. На практика това означава нова форма на зависимост, подобна на тази от Руската федерация. Още повече, че агресивно рекламираната електромобилност зависи от добрата вола на азиатския гигант, тъй като 80% от залежите на полезни изкопаеми, свързани с производството на батерии и соларни инсталации, се управлява директно или индиректно от китайското правителство. В тази връзка предполагам в Брюксел силно се надяват Китай да не направи някоя „специална военна операция“.

         Вторият сценарий също не е много оптимистичен, а именно в случай, че петролните компании бъдат оставени на мира и цените на продуктите им не бъдат административно увеличавани заради зелените политики. 

Липсата на инвестиции в проучване и добив през изминалите периоди неминуемо ще се отрази на цената. Към това ще се добавят и все по-намаляващите възможности за преработка на петрол в ЕС, тъй като новата такса ще отнеме допълнителния ресурс, който би могъл да се използва за спазване на изключително стриктните регулации – по отношение на емисиите парникови газове и други неразумни екологични или просто така измислени ограничителни изисквания. Това ще направи ЕС зависим от външни доставки (а някои страни като Германия вече са зависими), които се ограничават с всеки изминал ден заради войната в Украйна и санкциите срещу Руската федерация. В нашия регион един от основните печеливши ще бъде Турция, която ще стане основен доставчик на горива. Впрочем вероятно с преработени от руски нефт енергийни продукти, което прави ситуацията още по-абсурдна.

         Лесни решения не съществуват, но в тежък момент на криза би било най-добре вместо администрацията да се меси в бизнес средата с регулации и разпределение на парични потоци, да направи всичко възможно да намали административната тежест върху индустрията и най-вече наказателните таксувания под формата на различни данъци. Всички в България видяхме как намаляването на данъчната тежест върху втечнения нефтен газ даде моментален ефект в цената. И акцизите не са единствената такава регулация. Многократно съм обяснявал за стотиците нормативни изисквания, които формират 70% от цената на колонките в бензиностанциите. В останалите 30% се побират доставката, преработката на нефта, всички останали разходи и печалбата на петролните компании. Все ми се струва, че в тези 70% има какво да се направи. 

         А ако нещата си останат така, европейският кораб ще си потъва, оркестърът ще свири, но за разлика от Титаник електричеството ще угасне не под водата, а доста преди това, оставяйки пасажерите в пълен мрак насред хаоса. А капитанът отдавна ще е на спасителната лодка…

More Details